Osteopathie voor moeder en baby

Moeder en Baby

Wat betekent een zwangerschap voor jouw lichaam?

Zwangerschap brengt enorme veranderingen met zich mee voor een vrouw — zowel fysiek, hormonaal als emotioneel. Het is een indrukwekkend biologisch proces waarin je lichaam zich aanpast om een nieuw leven te laten groeien én baren. Je lichaam verandert continue om plaats te maken voor het groeiende kindje. De hormoonhuishouding verandert, de baarmoeder groeit, de organen verschuiven en de belasting op spieren, gewrichten en het bekken neemt toe. Helaas kan dit ongemakken veroorzaken zoals rugpijn, bekkenklachten, vermoeidheid en spanning in de nek of schouders. Osteopathie biedt ondersteuning om het lichaam in balans te houden tijdens en na de zwangerschap, en ook voor de pasgeboren baby.

Osteopathie tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap werkt het lichaam van een vrouw keihard. Osteopathie helpt om de natuurlijke beweeglijkheid van het lichaam te ondersteunen. Door zachte manuele technieken worden spanningen in het lichaam verminderd.

Ik kijk bij een onderzoek altijd naar het geheel. Hierdoor kan ik dan ook een gericht en effectief behandelplan opstellen. Osteopathie helpt het lichaam zich optimaal aan te passen aan de veranderende omstandigheden van de zwangerschap.

Klachten waarbij osteopathie ondersteuning kan bieden als je zwanger bent:

  • Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
  • Lage rugklachten
  • Spanning in de nek, schouders of tussen de schouderbladen
  • Maagzuur of spijsverteringsklachten
  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Darmklachten en problemen met de stoelgang

Weer in balans na de bevalling.

Na de bevalling heeft het lichaam van de moeder tijd en ondersteuning nodig om te herstellen. Tijdens de bevalling worden het bekken, de lage rug en de buik sterk belast. Ook hormoonveranderingen en de zorg voor een pasgeborene kunnen fysieke en emotionele spanningen met zich meebrengen.

Osteopathie helpt jonge moeders om weer in balans te komen na de bevalling, zowel fysiek als mentaal. De behandeling richt zich op het optimaliseren van de functie van het bekken, de buikorganen en de wervelkolom, en ondersteunt een soepel herstel.

Klachten waarbij osteopathie ondersteuning kan brengen na de bevalling:

  • Bekken- of rugklachten
  • Littekenweefsel na keizersnede
  • Urineverlies of bekkenbodemklachten
  • Vermoeidheid of herstelproblemen
  • Spanningen in nek, schouders of borstregio door borstvoeding

Geboren worden is een heel intense gebeurtenis.

De geboorte van je baby is een bijzondere gebeurtenis – niet alleen voor jou als ouder, maar zeker ook voor je kindje. Vanuit de warme, rustige en beschermde omgeving van de baarmoeder komt je kindje ineens terecht in een wereld vol nieuwe prikkels. Deze overgang heeft veel invloed op het jonge brein en op hoe je baby zich emotioneel ontwikkelt.

Tijdens de bevalling komt er veel druk op het hoofdje en het lijfje van de baby te staan. Zeker bij een lange, snelle of juist ingeleide bevalling, of bij gebruik van hulpmiddelen zoals een vacuümpomp, kunnen spanningen ontstaan. Daarnaast moet de baby aan veel nieuwe dingen wennen.

De wereld gaat open voor je baby.

Zodra je baby geboren wordt, verandert er enorm veel:

  • Licht en geluid: In de baarmoeder was het donker en klonken alleen zachte, gedempte geluiden. Nu is er fel licht, drukte en allerlei nieuwe geluiden. Dat kan overweldigend zijn.
  • Kou en aanraking: Waar het eerst altijd warm en knus was, voelt je baby ineens kou, lucht, dekens en handen op zijn huid. Dat zijn nieuwe sensaties.
  • Ademen en eten: Je baby moet meteen leren zelfstandig ademen en drinken. Dat kost energie en vraagt aanpassing van het hele lichaam.

Osteopathie bij baby’s.

In de eerste maanden groeit het brein van je baby razendsnel. Er worden verbindingen gelegd die later van invloed zijn op hoe je kind met emoties omgaat, hoe hij relaties aangaat en hoe hij zich voelt in de wereld. Osteopathie bij baby’s is volledig afgestemd op het jonge lichaam. Met zachte technieken onderzoekt en behandelt de osteopaat spanningen die de natuurlijke ontwikkeling kunnen beïnvloeden.

Door het lichaam in balans te brengen, kan je baby zich vrijer bewegen en zich rustiger en comfortabeler voelen.

Klachten waarbij osteopathie ondersteuning kan brengen bij baby’s:

  • Overmatig huilen of onrust
  • Slaapproblemen
  • Moeite met drinken of slikken, denk hierbij ook aan een te kort tongriempje.
  • Reflux en overmatig spugen
  • Darmkrampjes en spijsverteringsproblemen

De eerste afspraak

Als je voor de eerste keer bij mij komt, beginnen we met een intakegesprek. We maken kennis, we voeren een gesprek aan de hand van jouw verhaal en ik doe een lichamelijk onderzoek. Op basis van deze informatie stel ik een diagnose. Het komt voor dat ik concludeer dat osteopathie voor jou niet de meest effectieve behandelwijze is. Dat meld ik dan eerlijk en direct.

Als ik concludeer dat osteopathie voor jouw klachten wél een effectieve behandelwijze is, dan maken we in overleg een behandelplan. Samen beantwoorden we vragen als: ‘wat zijn realistische doelen om tot vermindering van je klachten te komen? En ‘aan welke doelen zullen we werken?’ Op basis van de antwoorden maak ik een inschatting van de termijn waarbinnen je verbetering van je klachten mag verwachten.

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig om een afspraak te maken?

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Als er bijzonderheden zijn neem ik – na overleg en jouw toestemming – contact op met een behandelend arts.

Wordt osteopathie vergoed door de zorgverzekeraar?

Osteopathie wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je hebt hierdoor niet te maken aanspraak op uw eigen risico.

Alleen behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding. Stein Osteopathie staat zowel geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) als bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO).