Behandelingen

Voorafgaand aan de eerste afspraak

Je krijgt via email een vragenlijst toegestuurd. Het is fijn als je daar voorafgaand aan de afspraak de tijd voor neemt. Gemiddeld duurt het invullen 20 minuten.

De afspraak

We maken kennis en je vertelt je verhaal. Ik bekijk de antwoorden die je hebt gegeven en zal op basis van die informatie specifieke vragen stellen. We nemen uitgebreid de tijd voor het vraaggesprek. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek worden gedaan waarbij de beweeglijkheid van betrokken structuren wordt beoordeeld. Hierbij kun je denken aan:

  • de wervelkolom
  • de spieren en gewrichten
  • de onderlinge samenhang van organen en
  • het hoofd-, hals- en kaakgebied.

Op basis van de bevindingen uit het onderzoek zal ik analyseren welke structuren en regio’s betrokken zijn bij je klachten. Binnen het lichaam is sprake van een sterke samenhang tussen verschillende systemen die elkaar ondersteunen en gezond houden. Ik stel een behandelplan op en dat behandelplan zullen we samen bespreken. Het doel is dat je niet met onbeantwoorde vragen naar huis gaat.

Waaruit bestaat een behandeling?

Soms ligt de kern van je klachten niet daar waar je klachten hebt. Dat betekent dat soms gebieden van het lichaam behandeld worden waar je geen klachten hebt, maar die wel degelijk in relatie staan met de plek van je klachten. Door manuele behandeltechnieken worden eventuele bewegingsverliezen opgeheven. Doel hiervan is dat het zelf herstellend vermogen van je lichaam weer optimaal kan worden aangesproken.

Vanzelfsprekend is advisering ook onderdeel van de behandeling.
Te denken valt hierbij aan adviezen aangaande stressoren, beweging, voeding en andere zaken die invloed hebben op jouw algemeen functioneren.

Veelgestelde vragen

Welke kleding heb ik aan tijdens een onderzoek?

Een onderzoek wordt het best uitgevoerd zonder bovenkleding aan.
Reden hiervoor is dat het nodig is dat ik goed moet kunnen waarnemen of er bijzonderheden zijn. Denk hierbij aan je eigen (voorkeurs)houding, spierspanningen, littekens etc.

Wat kan ik verwachten na een behandeling?

Na behandeling kan het voorkomen dat je kortdurend een toename ervaart van klachten. Enige vermoeidheid en soms ook een licht gevoel in het hoofd kunnen optreden. Echter deze verschijnselen zullen snel weer afnemen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Over het algemeen mag je verwachten dat na 3 à 4 behandelingen duidelijk positieve veranderingen optreden. Op moment dat klachten al langdurig aanwezig zijn en er sprake is van meer complexe problematiek kan het langer duren voordat gewenste verbetering optreedt

Hoeveel tijd zit er tussen behandelingen?

De tijd tussen behandelingen kan variëren. Osteopathie zorgt ervoor dat het zelf herstellend vermogen van je lichaam wordt geoptimaliseerd. Afhankelijk van de factoren die meespelen bij de klachten zal het beïnvloeden van je vermogen tot herstel tijd vergen. Sommige mensen hebben hierbij eerder of vaker ondersteuning nodig.
Gemiddeld kan worden gesteld dat de tijd tussen behandelingen tussen 2-6 weken ligt.
Op het moment dat klachten onder controle zijn kan het soms wenselijk zijn om preventief te blijven behandelen. In overleg bekijken we dan hoe vaak het nodig is om te komen. 

Hoe zeg ik een afspraak af?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een afspraak moet afzeggen. Doe dat dan minimaal 24 uur van tevoren. Een afspraak afzeggen kun je telefonisch doen of via de mail. Zeg je de afspraak minder dan 24 uur van tevoren af, dan breng ik je de kosten in rekening.